هموروئید در بارداری
هموروئید در دوران بارداری شایع تر است. هموروئید در بارداری بخصوص ۳ ماهه سوم شایع است. بعضی از خانم ها هموروئید را برای اولین بار در بارداری تجربه می کنند. اگر شخصی قبل از بارداری هموروئید داشته باشد در حین بارداری مجددآ عود می کند. گاهی ممکن است هموروئید در مرحله دوم زایمان به علت زور زدن بروز کرده که این شکایت شایع بعد از زایمان است. در بیش تر موارد هموروئید هایی که در طی بارداری ایجاد شده اند بعد از زایمان بهبود می یابند خصوصآ اگر از یبوست اجتناب شود. توجه کنید که استفاده از پماد و شیاف آنتی هموروئید حتما باید زیر نظر پزشک باشد.
عمل هموروييد در زنان باردار
درزنان بادار بايد درمان هاي غير جراحي انجام می شود ولي درصورت ضرورت و اورژانس مي توان اين عمل را با بي حسي موضعي و بدون مشكل برای مادر و يا جنين انجام داد
چرا هموروئید در بارداری شایع تر است؟
۱- رشد رحم در طی دوران بارداری سبب فشار روی ورید های لگن و اندام تحتانی شده و برگشت خون از نیمه تحتانی بدن کند تر می شود که این سبب ورم و متسع شدن عروق می گردد و همین امر باعث بروز هموروئید می شود.
۲- یبوست هم یکی عوامل همورویید در بارداری می باشد زیرا باعث می شود که دفعات دفع مدفوع کمتر شود و مدفوع سفت و خشک شود و دفع دچار مشکل می شود
۳- افزایش هورمون پروژسترون در طی بارداری سبب شل شدن و ورم کردن دیواره عروق وریدی می شود. پروژسترون نیز سبب آهسته شدن حرکت دستگاه گوارش می شود روده ها در دوران بارداری آهسته تر حرکت می کنند .
آهن موجود در مکمل هایی که مصرف می کنند زنان باردار نیز باعث بروز یبوست می شود.
هموروئید در بارداری و راه های پیشگیری و درمان
ــ نشستن در تشت آب ولرم روزانه ۳ـ۴ بار به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه .
خانم های حامله آز مصرف بتادین در تشت آب ولرم باید خودداری کنند چون برای جنین مضر است .
ــ استفاده از نرم کننده های مدفوع و مایعات (آب )
ــ استفاده نکردن از چای و نوشابه چون یبوست را تشدید می کند.
ــ مصرف غذا های پر فیبر مثل میوه جات و سبزیجات و غلات سبوس دار ــ بعد از هر دفعه اجابت مزاج اطراف مقعد را به خوبی تمیز و خشک کنید ( به آرامی و از جلو به عقب )
ــ كنترل عملكرد كبد، طحال و دستگاه گوارش
چطور از هموروئید یا بواسیر در طی دوران بارداری اجتناب کنیم ؟
خانم ها در طی دوران بارداری مستعد هموروئید هستند ولی این غیرقابل اجتناب نیست. در این جا توصیه هایی برای پیش گیری از هموروئید برای شما ذکر می کنم: - اولین و مهم ترین راه اجتناب از یبوست است{ ازطریق داشتن رژیم پرفیبر ؛ اب حداقل ۱۰-۸ لیوان در روز ؛ ورزش منظم حتی حداقل در حد یک پیاده روی کوتاه} - وقتی احساس دفع دارید آن را به تاخیر نیاندازید.
برای بهبودی هموروئید در بارداری چه کنیم؟
یک پک یخ با یک پوشش نرم روی محل گرفتار گذاشته و روزی چند بار این کار را تکرار کنید. روزی چند بار در لگن آب گرم برای بهبود درد بنشینید. برای دستمال توالت از دستمال بدون عطر ؛ سفید رنگ و نرم استفاده کنید. استفاده از دستمال مرطوب بهتر است. در صورت تشدید بیماری حتمآ با پزشک خود برای مصرف دارو های موضعی مشورت کنید زیرا بیش تر این دارو ها را بیش تر از یک هفته نمی توان استفاده کرد.
هموروئید در بچه ها
باید توجه داشته باشیم که بچه ها ممکن است از گفتن علائم و مشکلات اجابت مزاج خود به والدین خجالت بکشند. شایع ترین علت هموروئید در بچه ها یبوست است و شایع ترین علامت نیز شکایت از ناتوانی در دفع یا احساس داشتن مدفوع بعد از عمل دفع می باشد. علامت دیگر وجود خون در مدفوع یا کاغذ توالت است.
يكي از بيماريهاي شايع آنوركتال در بالغين هموروئيد مي باشد كه عامل زمينه اي و علائم و درمان آن بطور مفصل مورد بررسي قرار گرفته ولي در كودكان مطالعات بسيار كمي روي هموروئيد انجام شده است.
آيا در بچه ها هم هموروئيد ديده مي شود؟
با مراجعه به كتب و مقالات مشخص مي شود كه در مورد هموروئيد بچه ها بررسي اندكي صورت گرفته است و اغلب گزارشات هموروئيد را متعاقب هيپرتانسيون پورت ذكر نموده اند. هدف ما از اين مطالعه بررسي هموروئيد در بچه ها است و مي خواهيم بدانيم.
آيا اين بيماري در كودكان سالم هم ديده مي شود و يا خير؟
با مراجعه به پرونده بيماران بستري در بيمارستان هاي اميركبير و بهرامي در طي سالهاي 1378-1362 مشخص شده است كه در بيش از30 هزار عمل جراحي انجام شده فقط 7 مورد هموروئيد وجود داشته است. اين 7 بيمار بررسي شده اند كه 6 مورد پسر بودند (%85) و شايع ترين سن مراجعه حدود 6 ساله بوده است. بيشتر بيماران بعلت توده ناحيه آنال (%43) و بعد از آن به علت ترومبوز (%28.5) مراجعه كرده بودند.
در بررسي بيماران هيچ نكته پاتولوژيك ديگري يا بيماري زمينه اي وجود نداشته است و بعد از درمان جراحي و طبي تمام بيماران بدون عارضه پاسخ رضايت بخش داده اند. لذا نتيجه مي گيريم كه هموروئيد در اطفال نيز مي تواند بدون عامل زمينه اي ايجاد شود و اغلب پاسخ درماني مناسب و بدون عارضه را در اين بيماران انتظار داشت و البته اغلب بيماران دچار فيشرآنال ـ پرولاپس ركتوم ـ پوليپ ركتوم بعنوان هموروئيد مراجعه نمايند.
درمان های خانگی هموروئید در بچه ها
کرم های مناسب برای بچه ها در داروخانه ها وجود ندارد .برای کنترل درد ایبوبروفن توصیه می شود. بچه باید روزی چند بار به مدت ۳۰-۲۰ دقیقه در لگن اب گرم بنشیند. اگر پودر جو دو سر به آب گرم اضافه شود تسکین دهنده است. پاشیدن نشاسته ی ذرت در ناحیه مقعد خارش را کنترل می کند. درد این ناحیه را می توان با گذاشتن کیسه ی یخ که با حوله پوشیده شده به مدت ۵ دقیقهتسکین داد. در کودکان مصرف روغن های معدنی مانند پارافین و نرم کننده های مدفوع نیز توصیه می شود ( البته تحت نظر پزشک ) به طور معمول بچه های ۲ ساله باید حداقل ۵ گرم فیبر در روز دریافت کنند. برای کودکان بزرگتر سن بچه+ ۵ گرم فیبر باید محاسبه شود مثلا یک بچه ۸ ساله باید ۱۳ گرم فیبر روزانه مصرف کند.
رژیم غذایی هموروئید در بچه ها
یک رژیم پر فیبر مهم ترین راه درمان هموروئید است شامل سبزی ؛ میوه تازه ؛ حبوبات ؛ نان ؛ برنج قهوه ای ؛ اجیل ؛ دانه ها ؛ عدس. بچه ها باید از خوراکی هایی که باعث یبوست می شوند اجتناب کنند شامل شیر ؛ پنیر ؛ بستنی ؛ کیک ؛ و غذا های پردازش شده. بچه هایی که هموروئید دارند باید آب میوه فراوان بنوشند و نوشیدنی های کافئینه و چای مصرف نکنند زیرا آن ها ادرار آور بوده و آب را از بدن بچه ها خارج می کند.
ــ به جای استفاده از شیر پر چرب از شیر کم چرب یا شیر سویا استفاده کنید.
ــ مقدار شیر مصرفی کودک را تا میزان ۱/۵ تا ۲ لیوان کم کنید.
ــ از دادن غذاهایی که موجب یبوست می شوند جدا خودداری کنید.از جمله موز ـ هویج پخته ـ غذا های چرب مثل سیب زمینی سرخ کرده و غذاهای آماده ـ برنج سفید ـ شیر ماست پنیر بستنی. اگر لبنیات را به خاطر یبوست محدود کردید منابع دیگر کلسیم از قبیل پرتغال جعفری سویا کلم و دانه ها را به کودک بدهید . غذا های فیبری و سبوس دار را در غذا های بچه ها قرار دهید .
مایعات مثل آب ـ آب سیب ـ آب گلابی به بچه ها بدهید
علایم هموروئید یا علائم بواسیر
خونریزی : اولین و شایعترین علامت هموروئید خون ریزی بدون درد است. این نوع خون ریزی از علایم هموروئید داخلی است. خون ممکن است به صورت رگه هایی در اجابت مزاج دیده شود یا بعد از اجابت مزاج به مقدار کم چکه کند. بیماری که با خونریزی مراجعه می کند خصوصا بیماری که ذکر می کند خون با مدفوع مخلوط است باید از نظر تمام علت های خونریزی مقعد بررسی شود.
توده : دومین علامت هموروئید بیرون زدن بالشتک های هموروئیدی از مقعد است.
درد : سومین علامت هموروئید درد مقعد است. درد در هموروئید درجه ۳و۴ داخلی ترومبوزه و نکروزه و هموروئید خارجی ترومبوزه دیده می شود.
علائم دیگر شامل ترشح مخاطی - احساس دفع ناکامل - بی اختیاری مدفوع - التهاب و تورم مقعد و خارش مقعد است.
تشخیص هموروئید یا بواسیر
هموروئیدها به طور تیپیک با معاینه فیزیکی تشخیص داده می شوند. با مشاهده ی مقعد و بافت اطراف می توان هموروئید خارجی و هموروئید داخلی پرولابه را تشخیص داد. معاینه ی رکتوم برای بررسی تومورها:پولیپ ها:پروستات بزرگ و آبسه ها لازم است.ممکن است انوسکوپی لازم شود. اگر درد وجود دارد احتمال وجود شقاق و یا یک هموروئید خارجی بیشتر است
برای تشخیص قطعی هموروئید ممکن است یکی از روشهای زیر انجام شوند :
آنوسکپی ( دیدن مقعد با کمک یک لوله کوتاه به نام آنوسکپ، وسیلهای لنز دار و دارای یک منبع نورانی در سر آن است ) ، یا پروکتوسکپی ( دیدن راست روده و قسمت پایینی روده بزرگ یا وسیلهای به نام پروکتوسکپ ، که وسیلهای اپتیک و دارای یک منبع نورانی در سر آن است ).
بیماری هایی که ممکن است با هموروئید اشتباه شوند، تشخیص افتراقی هموروئید
بعضی مشکلات انورکتال شامل شقاق ؛ فیستول مقعد ؛ آبسه مقعد ؛ سرطان های کولورکتال ؛ واریس رکتوم و خارش مقعد علایم مشابه داشته و ممکن است به اشتباه به هموروئید نسبت داده شود.خون ریزی مقعد ممکن است به علت کانسر کولورکتال؛ بیماری های التهابی روده و کولیت؛ بیماری های دیورتیکولار و انژیو دیسپلازی رخ دهد.
بیماری های دیگر که باعث ایجاد توده در مقعد می شود شامل :
تگ های پوستی ، زگیل های مقعد ، پرولاپس رکتوم ، پولیپ و پاپیلای بزرگ شده ی مقعد .