خلط گلو چیست؟
در دهان، گلو و راه های تنفسی، غددی وجود دارند که مسئول تولید مخاط هستند، به طوریکه روزانه 1 الی 2 لیتر مخاط توسط این غدد تولید می شود در این مطلب به بررسی روش های درمان خلط گلو میپردازیم.
مخاط تولید شده به مرطوب شدن دهان، گلو و راه های تنفسی کمک کرده و مواد خارجی و عوامل بیماری ها را به دام می اندازد و قبل از ورود آن ها به بدن و ایجاد بیماری، آن ها را از بین می برد.
مخاط تولید شده به دلیل ترکیب شدن با بزاق، در شرایط عادی بدون اینکه فرد متوجه شود، توسط او بلعیده می شود.
اما وقتی فرد دچار بیماری می شود، میزان تولید مخاط بیشتر شده و مخاط غلیظ تر می شود، از سوی دیگر، در زمان بیماری، ترشحات اضافی بینی، به صورت آبریزش بینی خارج می شود، هنگامی که مخاط و ترشحات بینی، پشت گلو بریزد، باعث ایجاد خلط می شود.
به عبارت دیگر، تجمع ترشحات در پشت بینی، باعث بروز خلط و ظهور علائمی همچون سرفه همراه با خلط، احتقان گلو و تنگی نفس می شود.
علت خلط گلو
اما برخی افراد ممکن است به طور دائم دچار خلط باشند و مجبور باشند به طور دائم گلوی خود را صاف کنند، در این شرایط گفته می شود که فرد دچار خلط دائمی گلو است.
این عارضه به علل زیر ایجاد می شود:
• عفونت ریه
همانطور که ذکر شد، راه های هوایی، از جمله ریه ها، به طور دائم برای مرطوب نگه داشتن راه های هوایی و پاکسازی مجاری تنفسی، مخاط تولید می کنند، این ترشحات به وسیله های مژک ها از ریه ها خارج می شوند.
وقتی فرد دچار بیماری و التهاب است، ترشحات ریه ها زیاد می شود و مژک ها قادر به تخلیه کامل این ترشحات از ریه نیستند، در نتیجه تجمع این ترشحات در ریه، باعث ایجاد خلط می شود.
• سیگار کشیدن
افراد سیگاری، به دلیل عملکرد ضعیف مژک ها، دچار خلط دائمی گلو می شوند.
• سینوزیت
سینوس ها حفره های توخالی موجود در جمجمه هستند که ترشحات آن ها از طریق مجاری خروجی به حلق و بینی می ریزد.
تجمع ترشحات در سینوس ها، باعث بروز سینوزیت مزمن و خلط دائمی گلو می شود.
• آلرژی
ابتلا به آلرژی، باعث عفونت بینی، التهاب و ترشح دائمی خلط می شود.
همچنین، در برخی افراد، ابتلا به پولیپ های بینی باعث عدم تخلیه ترشحات سینوس ها، و بروز عفونت و خلط دائمی گلو می شود.
• ریفلاکس معده
در برخی افراد، به دلیل شل بودن دریچه بین مری و معده، ترشحات اسیدی معده به قسمت گلو رسیده و باعث التهاب و افزایش ترشحات گلو، و در نتیجه ایجاد خلط می شود.
• عفونت گوش میانی
صداها از طریق مجرای گوش میانی، به پرده گوش می رسند. در صورتی این مجرا به وسیله مخاط بسته شود، فرد دچار مشکل شنوایی، درد مجرای گوش و در موارد شدید، دچار خلط پشت گلو می شود.
درمان خلط
• درمان دارویی :
-شربت های خلط آور مانند گایافنزین
-داروهای ضد سرفه
-آنتی بیوتیک: برای مثال در درمان پنومونی و سل آنتی بیوتیک تجویز می کنیم.
-استروئید: برای درمان بیماری های التهابی استفاده می شود.
• درمان های خانگی:
مرطوب نگه داشتن هوا و بخار درمانی (بخور)
نوشیدن آب زیاد به خصوص آب گرم برای حفظ رطوبت بدن
استفاده از لیمو، زنجبیل،فلفل سیاه، سیر، ریشه ی شیرین بیان، نعنا، پیاز، سرکه سیب و عسل
غرغره ی آب نمک
روغن اکالیپتوس: مقداری روغن اکالیپتوس را با روغن های رقیق کننده مانند روغن نارگیل مخلوط کرده و در ناحیه قفسه بمالید.کمپرس گرم.